נוכח הירידה בתפקודם הקוגנטיבי, חולי דמנציה רבים מתקשים לאכול או מסרבים לאכול. אילו מאכלים מומלצים לחולי דמנציה וכיצד ניתן לעודד אותם לאכול כראוי?
דמנציה (או שיטיון) היא ירידה ברמת התפקוד הקוגנטיבי של אדם, הנובעת ממגוון מחלות הפוגעות במוח ומתבטאות בהידרדרות הדרגתית בתפקוד הקוגנטיבי של החולה, ולעיתים גם בהידרדרות בתפקודו המוטורי. לרוב אנו נתקלים בתופעה זו בקרב קשישים, אך היא עשויה להתרחש גם בקרב אנשים צעירים. אלצהיימר, פרקינסון ומחלת הנטינגטון הן בין המחלות הידועות שגורמות לדמנציה, אך זו אינה רשימה ממצה.
אחד התסמינים הנפוצים בקרב חולים הסובלים מדמנציה הוא הקושי לשמור על הרגלי תזונה בריאים. הפגיעה בכושר השיפוט וההתמצאות ובזיכרון אצל חולי דמנציה וכן קשיי התפקוד היומיומיים הרבים שהם חווים, גורמים לרבים מהם לאבד עניין במזון או מקשים עליהם לקנות לעצמם מצרכי מזון ולהכין לעצמם ארוחות מזינות ומשביעות וכן לבצע את פעולת האכילה עצמה. משום כך, אחד התסמינים המאפיינים חולי דמנציה הוא איבוד משקל. מנגד, במקרים מסוימים ישנם חולים שהדמנציה תגרום אצלם לזלילת יתר או לתשוקה עזה לדברי מתיקה.
לתזונה נכונה יש תפקיד מכריע בשמירה על בריאותנו ורווחתנו, והדבר נכון, כמובן, גם לחולי דמנציה. לכן, חשוב לעודד ככל הניתן לחולים כאלה לאכול ולסייע להם לצרוך מזון במידה הולמת.
קשיים אופייניים בתחום תזונה
דמנציה היא תופעה דינמית, שמחמירה עם הזמן בקרב החולים. לכן, חשוב שסביבתו הקרובה של החולה תעקוב אחר שינויים בדפוסי צריכת המזון שלו לאורך זמן כדי למנוע פגיעה בבריאותו כתוצאה מתזונה לקויה.
ראשית, חשוב לשים לב לדפוסים בעייתיים במישור קניית המזון. כך, החל משלב מסוים, חולי דמנציה עשויים להתקשות לערוך קניות של דברי מזון, בשל קושי לזכור מה המצרכים הנחוצים להם או בשל קשיי התמצאות במרחב הפיזי. ביטוי לכך עשוי להיות מיעוט מצרכי מזון בבית החולה או עודף של מצרכים לא נחוצים או מקולקלים.
שנית, חולי דמנציה עשויים גם להיתקל בקשיים בבישול ובהכנת ארוחות, אם בשל קושי לזכור מתכונים ואת הליך הכנת המנה, אם בשל קשיי התמצאות במטבח ואם בשל חוסר רצון לבשל, הנובע מקשיים רגשיים או אחרים. לעיתים, פעולת הבישול הופכת מסוכנת עבור חולים,, כי הם עלולים לשכוח להסיר סיר מכיריים דולקים או להיפצע כתוצאה משימוש לא נכון בכלים ומכשירים במטבח.
שלישית, ישנם חולי דמנציה שיתקשו בשמירה על זמני ארוחות מסודרים ועל אכילה במקום בו נהגו לאכול בעבר, כמו המטבח ושולחן האוכל וכן בעריכת שולחן ופינויו ובשימוש בכלים לאכילה. יש לשים לב לקשיים מסוג זה, שכן לרוב תהיה להם השפעה על כמות ואופי צריכת המזון של החולים.
רביעית, חשוב לשים לב לשינוים משמעותיים במשקלם של חולים בדמנציה, ולשינוי בעצם דפוסי האכילה שלהם, כמו: דילוג על ארוחות, צריכת כמויות קטנות מדי של מזון, שתייה מועטה או הימנעות משתייה ואכילה איטית מהרגיל, תוך החזקת המזון בפה ולעיסתו זמן ממושך. כאמור, ייתכנו מקרים בהם חולי דמנציה דווקא יגלו להיטות יתרה אחר מזון או אחר סוגי מזון מסוימים כמו ממתקים ועוגות ויקנו או יאגרו לעצמם מאכלים מסוג זה ואף יעלו במשקל במידה משמעותית כתוצאה מכך.
איך מעודדים צריכת מזון הולמת?
באופן כללי, חשוב לספק לחולי דמנציה כל סיוע תמריץ שיעודד אותם לאכול, בהתאם להעדפות האישיות שלהם ומצבם הבריאותי. למשל, בזמן הארוחה, אפשר להשמיע לחולים סוג מסוים של מוזיקה שהם אוהבים או לנהל איתם שיחה, אם הם מעוניינים בכך. כדאי, כמובן, גם להגיש לחולים מאכלי מזון שאהובים עליהם ולדאוג שיהיו ערניים בזמן הארוחה.
חשוב גם להקפיד על הצד הטכני של הארוחה ולספק לחולים גישה נוחה למזון וכן לסייע להם בפעולת האכילה לפי הצורך. לדוגמה, חשוב להבחין בתנוחת החולה בעת האכילה ולהקפיד שראשו לא יהיה שמוט בעת האכילה, לוודא שהחדר מואר מספיק והחולה יכול לראות את המזון וכלי האוכל, לוודא שמנות המזון אינן חמות מדי ועלולות לגרום לחולה לכוויות ולבדוק אם החולה מעדיף לאכול עם או בלי שיניים תותבות ולסייע לו בהתאם.
גם כשמדובר בחולים המצויים בשלבים מוקדמים של המחלה ומסוגלים לאכול באופן עצמאי, יש לנסות לסייע להם, לפי הצורך, ככל הניתן בעריכת קניות מזון, בארגון הקניות ובהכנת ארוחות. כמו כן, מומלץ ליצור עבור החולה סדר ארוחות קבוע וסביבת ארוחה נעימה וחשוב לא לכפות על החולה לפתוח את פיו ולאכול בניגוד לרצונו.
אילו מאכלים?
אין רשימת מאכלים מיוחדים המיועדת לחולי דמנציה או אסורה עליהם. מומלץ להגיש חולי סוגי ומנות מזון מוכרים ואהובים עליהם ולהקפיד לתבל היטב את המאכלים המוגשים, שכן חולי דמנציה נוטים להעדיף מזון מתובל יותר ומתוק יותר, בייחוד בשלביה המתקדמים יותר של המחלה, וכיוון שמזון מתובל נוטה לעורר תאבון. עם זאת, מזון מתובל יתר על המידה, חריף מדי או חמוץ מדי עלול להכאיב לו בעקבות פצעים בחלל הפה שנוצרים בעקבות שימוש בשיניים תותבות.
חשוב גם לוודא שהמזון אינו חם או קר מדי ושהחולה מסוגל ללעוס את מנה ורצוי לא להגיש לחולה מגוון רחב של מנות בבת אחת, כי ריבוי המנות עלול לבלבל אותו. יש להקפיד גם שהחולה ישתה מספיק ולאורך כל היום. אם החולה נוטה לזלילת יתר של סוג מזון מסוים, כגון ממתקים, והדבר עלול להסב לו נזק בריאותי, יש לפקח על גישתו למאכלים רלוונטיים.
בכל מקרה, אם אינכם בטוחים כיצד להתמודד עם קושי כזה או אחר בתחום התזונה שזיהיתם אצל חולה דמנציה, מומלץ להתייעץ עם אנשי מקצוע בתחום הגריאטריה והדמנציה.